(Ora de Cluj) Afaceristul clujean Călin Stoia a scăpat şi de acuzaţiile din dosarul de corupţie Number One. Magistraţii Înaltei Curţi au trimis cauza la DNA

Mihai Bacalu

BUCUREŞTI. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus luni casarea sentinţei de condamnare a omului de afaceri Călin Stoia, pentru trafic de influenţă şi retrimiterea dosarului pentru refacerea urmăririi penale la procurorii DNA din Cluj.

Stoia a fost urmărit de procurori în dosarul de corupţie al fostului priamr Sorin Apostu, fiind achitat la prima instanţă de acuzaţiile de dare de mită, în procesul de la Curtea de Apel din Tg Mureş. În timpul filajului de către procurori, lui Stoia i-a mai apărut un dosar de urmărire penală, pornit dintr-o interceptare telefonică, în care discuta cu un partener de golf.

Stoia era întrebat de către alt afacerist, argeşeanul Bold Ioan Bujorel, devenit denunţător, despre posibilitatea de a se interveni la Guvern, pentru a se urgenta o achitare a unei datorii, de la bugetul de stat, de un milion de euro, faţă de firma unui amic vâlcean, care efectuase lucrări în beneficiul unei primării comunale. Expresia “pentru 50.000 de euro nu mă dau jos din pat, frate”, a făcut carieră, fiind legată de un anumit “Number One”, presupus a fi fost codificat astfel fostul premier Emil Boc.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Stoia ne-a declarat că a cerut achitarea clientului său, dar în subsidiar a solicitat şi restituirea cauzei la procurori, deoarece audierea denunţătorului Bold Ioan Bujorel s-a efectuat în luna decembrie a anului 2011, fără prezenţa apărătorului lui Stoia.

Sursa: http://oradecluj.oradestiri.ro/stoia-a-scapat-si-de-acuzatiile-din-dosarul-de-coruptie-number-one-magistratii-inaltei-curti-au-trimis-cauza-inapoi-la-procurorii-dna/exclusiv/2013/12/16/

Dispozitivul Hotărârii:

Admite recursul declarat de inculpatul Stoia Călin Mihai împotriva deciziei penale nr. 135/A din 19 iunie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori. Casează în totalitate decizia penală mai sus menţionată şi sentinţa penală nr. 285 din 23 iulie 2011 pronunţată de Tribunalul Cluj şi, rejudecând: Conform art.332 alin.2 C. pr. pen., restituie cauza Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, pentru refacerea urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16 decembrie 2013.