(Gândul.info) Avocatul şefului CJ Harghita reclamă la Curtea de Apel Târgu Mureş „erori grosiere de traducere” în dosarul DNA

Sergiu Bogdan, avocatul şefului CJ Harghita, Borboly Csaba, judecat alături de alte persoane pentru fapte de corupţie, a reclamat, luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş, că în materialul de urmărire penală al DNA sunt „erori grosiere de traducere” din limba maghiară în română şi fraze atribuite greşit

La Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc, luni, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, un consilier judeţean şi mai mulţi şefi de direcţii din instituţie au fost trimişi în judecată, împreună cu administratorii unor firme, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La proces au fost prezenţi majoritatea inculpaţilor, inclusiv Borboly Csaba.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Borboly Csaba, a cerut instanţei copii de pe CD-urile cu interceptări, susţinând că în materialul de urmărire penală al DNA sunt „erori grosiere de traducere” din limba maghiară în română şi fraze atribuite greşit, fiind vorba despre „personaje inversate”.

El a repetat aceste afirmaţii şi în faţa jurnaliştilor.

„Am cerut să ni se elibereze copii de pe interceptări, CD-urile cu interceptări, pentru că noi am constatat cu ocazia prezentării materialului că acolo erau erori grosiere de traducere. Unele au fost îndreptate de către procuror cu ocazia prezentării materialului. Şi cel puţin un element foarte important pe care l-am găsit odată cu prezentarea materialului – şi din acest motiv noi trebuie să studiem foarte atent acele CD-uri – e faptul că era vorba de nişte personaje inversate. Adică ceea ce zicea domnul preşedinte (al CJ Harghita – n.r.) de fapt zice altcineva, iar acea frază a fost citată în propunerea de arestare. Din acest motiv, trebuie să verificăm cu atenţie dacă traducerea a fost corectă şi dacă au fost iniţiate corecturi”, a declarat Sergiu Bogdan.

Potrivit avocatului, judecătorul Mihaela Creţu a spus că va da un răspuns la această solicitare „după ce va analiza dacă nu cumva este un motiv de a trimite cauza la Parchet înainte de orice altă discuţie”.

El a adăugat că, în cazul în care i se va admite solicitarea, apărătorii lui Borboly Csaba vor asculta CD-urile cu interceptări şi vor verifica dacă procesele-verbale de transcriere sunt corecte.

În altă ordine de idei, avocatul a menţionat că, după trei solicitări, a primit copii xerox după dosar care, de această dată, sunt clare.

„S-a muncit pentru a ni se elibera copii gata scanate, aşa cum am cerut noi, ne uşurează munca, este un lucru foarte bun. Lucrurile merg mai repede şi sperăm să nu mai fie probleme. Am primit copii din circa 45 de volume relevante în cauză, din totalul de 80. Sunt mii de copii, un volum are 300-400 de pagini”, a spus avocatul.

Tot la termenul de luni, unii dintre apărătorii celorlaţi inculpaţi în acest dosar au cerut amânarea cauzei, pentru studierea dosarului şi pregătirea apărării.

Magistratul Mihaela Creţu a amânat judecarea cauzei pentru 6 ianuarie.

În 16 septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş l-au trimis în judecată pe Borboly Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din CJ Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita – Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Construcţii Căi Ferate) Iaşi – Laborator Central în perioada 2007 – decembrie 2012.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod „nelegal şi nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Dosarul este judecat de Curtea de Apel Târgu Mureş, primul termen fiind în 21 octombrie.