CLUJ. Curtea de Apel Cluj a înjumătăţit, marţi, pedeapsa profesorului Alexandru Mureşan, un politician sălăjean care a recunoscut că a exersat votul multiplu. El a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.
Mureşan – care seamănă izbitor cu premierul Emil Boc – a recunoscut în faţa anchetatorilor că, în 7 iunie 2009, la alegerile pentru Parlamentul European, a votat în patru localităţi din judeţul Sălaj. Semnătura sa a fost descoperită de poliţişti în listele suplimentare din satele Bălan, Ileana, Băbeni şi Lozna.
Anchetat de poliţişti împreună cu alte câteva sute de sălăjeni, el şi-a recunoscut fapta cu seninătate. A susţinut însă că a fost îndemnat să voteze de comisiile electorale din cele patru localităţi, care l-ar fi recunoscut deoarece, în anul anterior, candidase pentru un loc de deputat în Colegiul Jibou.
Avocatul său, profesorul de drept penal Sergiu Bogdan, a încercat o apărare activă şi spectaculoasă, încercând să anuleze efectele Legii 303 din 2009, care a introdus, în premieră, pedepse cu închisoare de până la 5 ani pentru votul multiplu. “Pe de o parte, legea a fost adoptată printr-o procedură specială, care nu se impunea, prin ordonanţă de urgenţă, iar, pe de altă parte, se puteau lua alte măsuri de împiedicare a votului multiplu, prin informatizarea votului”, a spus Sergiu Bogdan.
Avocatul a invocat şi alte argumente – recunoaşterea infracţiunii, activitatea profesională a clientului său şi conduita în familie şi societate. Bogdan a mai susţinut că probatoriul nu este complet: “Este adevărat că semnătura lui Mureşan apare pe 4 liste de votare. Semnătura arată doar că a solicitat 4 buletine de vot. Nu şi că buletinele au ajuns într-o urnă”.
Sergiu Bogdan susţine că poliţiştii trebuiau să probeze cu imagini că buletinele au şi ajuns într-o urnă de vot. El a mai folosit argumentul că, din cele circa 500 de persoane cercetate în Sălaj pentru vot multiplu, doar Alexandru Mureşan a fost condamnat cu închisoare de prima instanţă, ceilalţi primind doar sancţiuni administrative de câteva sute de lei.
Pledoaria lui Bogdan i-a mişcat pe magistraţi, care i-au înjumătăţit lui Mureşan pedeapsa aplicată de Judecătoria Jibou, reducând-o la un an de închisoare, cu suspendare condiţionată pe timp de 3 ani. Beneficiul pentru client? “La pedepse sub 2 ani cu suspendare, nu există sancţiuni suplimentare, cum ar fi interdicţia de a mai alege sau de a fi votat”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan. Altfel spus, Mureşan are dreptul să voteze şi să candideze din nou pentru o funcţie publică.
Alexandru Mureşan a avut o ascensiune fulminantă începând din 1991, când nu avea decât calificare de strungar. El a obţinut licenţă în management turistic şi comercial la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, Masterat în management informatic la Universitatea Tehnică din Cluj, licenţă în management turistic la Universitatea “Dimitrie Cantemir” şi certificare de expert contabil de la UBB.
Pentru rezultatele obţinute la alegerile din 2008, când era secretar general al PDL Zalău, Guvernul l-a numit în 2009 director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Sălaj, deşi nu avea studii de specialitate. La acel moment, el era inspector la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.