Comunicat de presă referitor la articolul publicat pe pagina www.sport.ro intitulat „Caz incredibil în România! Ar putea fi interzise sumele de transfer în TOATĂ Europa după un caz din Liga 1!”

Având în vedere articolul publicat pe pagina www.sport.ro şi intitulat „Caz incredibil în România! Ar putea fi interzise sumele de transfer în TOATĂ Europa după un caz din Liga 1!”, dorim să transmitem următorul comunicat de presă (ataşat în format PDF aici).

 

Comunicatul de presă

 

Având în vedere articolul publicat pe pagina www.sport.ro în care se face vorbire despre cererea de sesizare a Curtii Europene de Justitie cu privire la legalitatea sumelor de transfer ce ar putea fi cerute pentru fotbalistii aflati sub contract, dorim să facem următoarele precizări:

 

Atragem atenţia că prezentul comunicat este adresat exclusiv informării corecte a publicului. Nu intenţionăm să ne adresăm celor care vor fi implicaţi în soluţionarea acestei cereri de sesizare a Curţii Europene de Justiţie. Prin urmare, acest punct de vedere venit din partea apărării nu reprezintă o presiune în legătură cu modul în care judecătorul urmează să soluţioneze cererea noastră, acesta fiind singurul competent să decidă cu privire la necesitatea sesizării Curţii Europene de Justiţie şi conţinutul acestei sesizări.

 

În legătură cu sesizarea Curţii Europene de Justiţiei, este adevărat că am iniţiat demersurile necesare într-o cauză penală aflată pe rolul Tribunalului Cluj în vederea sesizării Curţii Europene de Justiţie din Luxembourg. Cererea noastră urmează a fi dezbătută cel mai probabil la următorul termen de judecată.

 

Este de asemenea adevărat că în măsura în care Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa asupra întrebărilor pe care le-am formulat în cererea de sesizare este foarte posibil să discutăm despre efecte asupra sportului în general şi a fotbalului în particular mai importante decât le-a avut cauza Bosman. Aceste efecte urmează însă să fie stabilite de către Curtea Europeană de Justiţie şi eventual, de către forurile competente ulterior unui eventual răspuns venit din partea Curţii.

 

În esenţă, prin întrebările pe care le-am formulat dorim să fim lămuriţi de către Curtea Europeană de Justiţie în ce măsură sumele de transfer ce pot fi cerute de către cluburile de fotbal pentru cedarea unor jucători profesionişti aflaţi încă sub contract respectă dreptul la liberă circulaţie al fotbaliştilor şi dreptul concurenţei în Uniunea Europeană.

 

Deoarece discuţia poate prezenta importanţă pentru opinia publică, dorim să punctăm câteva chestiuni:

 

În primul rând, ca avocaţi, ne-am pus problema de ce doar în sport angajaţii sau persoanele care desfăşoară activităţi remunerate sunt cedaţi ca şi cum ar fi nişte bunuri. Imaginaţi-vă că doriţi să vă schimbaţi angajatorul dar nu puteţi face asta decât dacă noul angajator plăteşte pentru dumneavoastră o sumă mare de bani. Vă afectează acest lucru? Puteţi să vă angajaţi unde doriţi sau unde sunteţi dorit ori depindeţi aproape în totalitate de angajatorul actual? Fotbaliştii trec prin asta de când există fotbalul. Este normal? Avem ferma convingere că nu. Problema se pune în termeni similari şi în ceea ce priveşte cluburile mici de fotbal, a căror acces la piaţa de transferuri este limitat semnificativ.

 

Despre interdicţia de a solicita bani pentru cedarea unor jucători profesionişti de fotbal şi de a îi trata ca pe nişte bunuri s-ar putea spune multe din perspectiva sportului. Ca avocaţi dorim totuşi să evidenţiem că discuţii similare au fost purtate inclusiv în cauza Bosman. Multe cluburi, inclusiv FIFA şi UEFA, au fost împotriva regulii Bosman. Cu toate acestea, în prezent, toată lumea este de acord că regula Bosman ţine de normalitate. O multitudine de jucători legendari precum Nicolas Anelka ori Sol Campbell au beneficiat de pe urma regulii Bosman. Ca avocaţi, nu credem că este normal să se solicite o anumită sumă de bani pe nişte oameni. Fie ei jucători de fotbal sau nu. Oamenii nu sunt nişte bunuri. Chiar dacă, din nefericire, uneori îi tratăm ca atare.

 

Tocmai de aceea, ne-am propus să iniţiem demersurile pentru sesizarea Curţii Europene de Justiţie cu o serie de întrebări menite să tranşeze această chestiune şi anume dacă sistemul actual de transferuri ce permite cluburilor de fotbal să solicite o sumă de bani stabilită în mod arbitrar pentru cedarea unui jucător profesionist de fotbal aflat sub contract unui alt club de fotbal se află sau nu în contradicţie cu dreptul european.

 

Nu în ultimul rând, dorim să facem precizarea că în septembrie 2015, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Fotbaliştilor Profesionişti (FIFPro) a formulat o plângere pe dreptul concurenţei la Comisia Europeană împotriva FIFA. În această plângere s-a precizat că „sistemul pieţei transferurilor guvernat de regulile FIFA este anti-concurenţial, nejustificat şi ilegal”. Poate ar trebui cu toţii să ne întrebăm de ce, nu?